ICF Engineering - CENTRO RICERCHE CNR, Bologna (Italy)

CNR RESEARCH CENTRE, Bologna (Italy)

Executive structural design

Year / 2016
Location / Bologna, Italy
Architect / Franco Belli, Luca Quadrelli, et al.
Engineer / Cristian Angeli
Energy efficiency rating / A
Tags / ICF, CNR

This is a “strategic” building, built in use class IV as an expansion of the CNR research centre in Bologna.
The intended use required a very accurate design in terms of interaction between structures, systems and architecture, taking into account many design details (eg cavities, ventilation chimneys, technical compartments, compartments).
Bidirectional floor slabs consist of lightweight structural concrete, with a resistance class LC30 / 33.
Steel structures coexist with the concrete one for the realization of technical compartments and perimeter portions.